Kertomuksia, tuntemuksia ja kokemuksia vaihdosta Buenos Airesissa, Argentiinassa elokuusta 2005 aina seuraavan vuoden alkuun.

lunes, octubre 31, 2005

Päivän politiikkaa.

Päivän katsauksen alaisena: Argentiinan politiikka.

Argentiinassa oli toissa viikon sunnuntaina, 23.10.2005, vaalit, ns. välivaalit. Täällä kongressi koostuu kahdesta kamarista: senaattoreista ja diputadoista, sanotaan nyt vaikka suomeksi että edustajista. Yhteensä näissä kamareissa istuu reilu 300 edustajaa ja senaattoria, joista tällä kertaa valittiin pyöreästi noin puolet. Eli käytännössä kamareissa istuu aina kaksissa eri vaaleissa valittuja edustajia, neljä vuotta kerrallaan. Nyt vaihdoksen jälkeen kongressissa on siis edustajia vm. 2003-2007 sekä 2005-2009. Hiukan hassu tapa, mutta toisaalta ihan toimiva. Jos kansaa miellyttäviä tuloksia ei ala näkymään, aina voidaan äänestää opposiotiota jolloin istuvan hallituksen kaksi viimeistä vuotta tulevat olemaan tuskaiset kun kaikki kaatuu edustajiin.

Toinen, ehkäpä vielä hassumpi tapa vaaleihin liittyen on äänestyspakko. Siis äänioikeus ei ole jokaisen täysi-ikäisen argentiinalaisen oikeus, vaan velvollisuus. Äänestämättä jättämisestä ilmeisesti palkitaan tuntuvilla sakoilla. Tämä tietty ei tarkoita sitä että jokaikinen argentiinalainen äänestäisi, vaan esimerkiksi näissä vaaleissa aktiivisuus pyöri noin 74 prosentin kieppeillä. On muutamia syitä joiden vuoksi voi saada viranomaisten luvan olla äänestämättä, esimerkiksi yli 500 kilometrin matka asuinpaikkakunnalta äänestyspaikkakunnalle sekä virallisten henkilöllisyyspaperien puuttuminen. Tätä lupaa taas pitää hakea paikallisesta poliisipiiristä, joka merkitsee sitä että toissa sunnuntaina 74% argentiinalaisista jonottivat äänestyspaikoille jotta pääsisivät äänestämään ja loput noin 26% jonottivat poliisiasemille jotta eivät joutuisi äänestämään.

Vaikka istunkin tällä hetkellä kurssilla joka käsittelee Argentiinan nykypolitiikkaa, jäi vaalien tulokset ja niiden vaikutukset mulle hiukan auki. Ilmeisesti istuva presidentti ja hallitus lisäsivät paikkoja molemmissa kamareissa, mutta jonkinlaisen poliittisen erimielisyyden vuoksi edustajien puolella osa puolueesta oli hajautunut uudeksi rintamaksi. TJSP. Buenos Airesissa jyräsi edustaja Mauricio Macri, joka keräsi eniten ääniä niin rikkaiden kuin köyhempienkin alueiden äänestäjiltä. Tähän voi tosin edesvaikuttaa se että mies on suuren luokan vaikuttaja ja omistaja Boca Juniorsien organisaatiossa. Myös ilmeisesti River Platen omistaja oli ehdolla vaaleissa, mutta hänen menestyksestä mulla ei ole sen suurempaa tietoa. Espanjanopettajamme mukaan Macri on "ällöttävän oikeistolainen ääliö". Tuohon en osaa sanoa oikein juuta enkä jaata, mutta henkilökohtaisesti en ehkä äänestäisi kaveria joka rokkaa tälläisillä viiksillä:
Toisaalta jos kerta Maradonakin, joka vielä kaikkien sekoilujensakin jälkeen paistattelee kansallisidolin statuksella täällä, tukee miehen vaalikampanjaa niin eikai se mikään ihme ole että ääniä kolahtelee. Ei taitaisi maailman parhaan mäkihyppääjän tukema vaalikampanja pyöriä ihan yhtä tehokkaasti Suomessa?

Mielenkiintoisia tapahtumia nämä vaalit kumminkin tässä noin 40 miljoonan asukkaan maassa tarjosivat. Seuraavat tapahtumat on poimittu La Nacion lehden julkaisusta maanantailta 24. lokakuuta heti vaalien jälkeen ja vapaasti suomennettu:

- Buenos Airesin kaupungin alueella ja välittömässä läheisyydessä otettiin äänestyspaikoilla kiinni yli 20 etsintäkuulutettua, joiden joukossa oli ainakin 4 henkirikoksesta epäiltyä. Etsintäkuulutetun rekisteröidyttyä poliisiviranomaiset antoivat henkilön suorittaa kansalaisvelvollisuutensa ja tämän poistuessa pidättivät hänet.

- La Matanzassa pidätettiin 25-vuotias nuorimies joka oli yrittänyt varastaa videonauhurin äänestyspaikkana toimineen lukion luokkahuoneesta.

- Äänestyspöytä numero 4914 :n presidentti ei ilmestynyt äänestyspaikalle aamulla ja odoteltuaan kello 10.00 asti pöydän valvojat päättivät valita pöydän presidentiksi jonon ensimmäisenä seisseen 20-vuotiaan nuoren miehen, joka sai "kunnian" toimia virassa loppupäivän.

- Eräällä äänestyspaikalla Avellanedassa tilat olivat hyvin pienet ja muutamat äänestyskopeista oli laitettu vessankoppeihin.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon vielä että Argentiinassa, Suomeen verrattuna tietotekniikan kehitysmaassa, oli käytössä perinteisen lippuäänestyksen lisäksi myös sähköinen äänestysjärjestelmä. Tähän ensimmäistä kertaa järjestettyyn kokeiluun osallistui noin 14 000 äänestäjää vapaa-ehtoisesti ja 70-vuotiaan äänestäjän mukaan sähköinen äänestyslaite oli mukava, nopea ja helppo käyttää. Vaikka KY:n edarivaaleissa sähköisesti pystyikin jo äänestämään, saa nähdä koska tämä tulee tapahtumaan isommassa mittakaavassa. Tuskin vielä ensi vuonna???

Politiikan lisäksi tässä katsauksessa vielä: Buenos Airesin sää.

Reissusta paluun jälkeen lämpöä oli saatu tännekin ja oletimme kesän oikeasti olevan tulossa. Mittari kieputteli siinä 20 molemmin puolin ja aurinkoa riitti lähes päivittäin. Toissa viikolla kun Jarkko ja Niklas olivat saapuneet tänne heitti säiden herra oikean pommin ja saimme nauttia koko viikon 30 asteen helteistä ja kunnon auringonpaisteesta. Valitettavasti tämäkin ilo oli ohimenevää ja viime viikon säätä voidaan kuvata lähinnä sanoilla kylmä, tuulinen ja sateinen. Aurinko kyllä nähtiin muutamaan otteeseen, mutta ei mitään liian kehuttavaa. Nyt ollaan menossa taas parempaan päin ja huomenna pitäisi olla taas yli 20 astetta. Kesää odotellessa siis, onneksi ei tule lunta;)

2 Comments:

Blogger Unknown said...

Hi, how are you? Do you live in argentina?

Were are you from? finland? well, i'm studing in buenos aires and i'm looking this blog.

Sorry, i dont speak english very well, but i just say something.

2:35 p. m., noviembre 01, 2005

 
Blogger Joel said...

Si, Santo, vivo en Buenos Aires y soy de Finlandia. Estoy aca por un intercambio hasta enero. Donde estudias:UBA,UADE?

10:05 p. m., noviembre 02, 2005

 

Publicar un comentario

<< Home